Tol voor buitenlanders op Duitse wegen (voorlopig) van de baan

Het was een opmerkelijk plan van de Duitse overheid: het invoeren van tol op veel van de federale wegen in het land. Deze tol zou natuurlijk door iedere gebruiker van de wegen moeten worden opgehoest, maar via een ingenieuze constructie zou de Duitse bevolking er niks van merken. Door een verlaging van de wegenbelasting werd het heffen van tol gecompenseerd. In dat geval zouden dus alleen de buitenlandse bestuurders die zich op de Duitse tolwegen vertonen echt met extra kosten komen te zitten. Aangezien Duitsland uiteraard een lidstaat van de EU is ging dit volgens veel experts in tegen het recht op vrije handel en vervoer tussen de lidstaten. Lang leek het tol plan er wel gewoon doorheen te komen. De rechters in Duitsland vonden er niks mis mee en ook diverse Europarlementariërs stemden in het met het omstreden plan. De advocaat-generaal van het Europees Hof gaf het advies om de tol toe te staan omdat het ook volgens hem niet discriminerend zou zijn. Nu blijkt dus dat het Europese Hof er anders over denkt.

Europese Hof stelt verbod in op heffen tol in deze vorm

Hoewel het Europese Hof normaliter het advies van de advocaat-generaal opvolgt is dat in dit geval niet zo. De uitspraak van het Hof is namelijk duidelijk over het feit dat de tolheffing wel degelijk discriminerend is, aangezien ‘de economische last ervan in de praktijk enkel rust op de houders en bestuurders van in andere lidstaten geregistreerde voertuigen’. Opvallend is dat deze zaak werd aangespannen door Nederland, Oostenrijk en Luxemburg. Als buurlanden zouden zij het meeste last hebben van de tolheffing. Het komt niet vaak voor dat lidstaten tegen een andere lidstaat een beroep instellen. In dit geval heeft het gelukkig voor Nederlandse automobilisten en vrachtwagenchauffeurs resultaat gehad. In deze vorm mag de tol er niet komen en hoewel er natuurlijk andere constructies mogelijk zijn is het goed mogelijk dat de tol nu eerst helemaal van de baan is.

Wilt u van uw auto af?

Wilt u ondanks het opheffen van de tolmaatregelen in Duitsland alsnog van uw auto af? Dan is de beste manier om dit te doen door Autoinkoopspecialist.nl in te schakelen. Hier verkoopt u snel en tegen de beste prijs uw auto. Het aanmelden kan 24/7 en het ontvangen van het hoogste bod van de duizenden RDW-erkende bedrijven in ons bestand is gratis en vrijblijvend. Andere voordelen zijn onder meer:

  • In heel NL actief
  • Uitstekende klantenservice
  • Veilig en betrouwbaar

Deel dit bericht

[ssbl]

Volg ons op social media