Deal tussen Fiat Chrysler en Renault voorlopig van de baan

Vorige maand kwamen berichten naar buiten dat het goed mogelijk was Fiat Chrysler ging fuseren met het Franse Renault. Het Italiaans-Amerikaanse bedrijf was vooral geïnteresseerd in Renault omdat er enkele miljarden per jaar aan schaalvoordeel zou kunnen worden gepakt bij een fusie. Bovendien dachten de topmannen dat een fusie zou zorgen voor een stabielere toekomst, zeker nu er veel technologische uitdagingen voor de deur staan. De beide bedrijven zouden een gelijkwaardig belang krijgen in het nieuwe samengevoegde bedrijf. Fiat Chrysler en Renault konden uitgroeien tot de op twee na grootste autoproducent van de wereld. Nu is de megafusie voorlopig in ieder geval van de baan. Dit komt vooral omdat de grootste aandeelhouder van Renault, de Franse staat, dwars ligt en meer tijd nodig had om tot een besluit te komen. Fiat Chrysler had namelijk een gigantisch bod van niet minder dan 35 miljard dollar gedaan. Vanwege ‘politieke omstandigheden’ is dit bod eerder deze week weer ingetrokken en kan er van een fusie voorlopig geen sprake zijn.

Franse staat is waarschijnlijk bang voor belangen

De Franse staat had om extra bedenktijd gevraagd voordat ze eventueel akkoord zouden gaan met de fusie. Dit heeft er waarschijnlijk mee te maken dat het belang van Frankrijk in het nieuwe bedrijf logischerwijs kleiner zou zijn. Nu is de Franse bevolking voor 15% eigenaar van Renault en grootaandeelhouder. Hierdoor heeft de staat aardig wat in de melk te brokkelen bij de autoproducent. Wanneer de megafusie met Fiat Chrysler door zou gaan dan zou het belang gehalveerd worden. De Fransen zijn dan niet meer grootaandeelhouder en dit kan aardig wat consequenties hebben. Volgens de woordvoerder van de Franse staat zouden ze het oordeel van Nissan willen afwachten. Dit omdat ze met de Japanse automaker een samenwerkingsverband hebben. Door de hapering heeft Fiat Chrysler er geen vertrouwen meer in en dus werd het giga-bod ingetrokken. De Franse staat heeft de hoop nog niet opgegeven en hoopt dat er binnenkort alsnog kan worden gesproken over een fusie.

Wilt u van uw oude auto af?

Een Fiat, Chrysler of een Renault verkopen? Of van een willekeurig ander automerk een voertuig van de hand doen? In alle gevallen kunt u dit snel en eenvoudig doen via Autoinkoopspecialist.nl. Hier zijn alle merken en modellen welkom. Aanmelden gaat zeer gemakkelijk en al binnen 24 uur ontvangt u het hoogste bod van de duizenden RDW-erkende autobedrijven in ons bestand. Andere voordelen die wij automobilisten kunnen bieden zijn onder meer de volgende:

  • In heel Nederland actief
  • 24/7 aanmelden mogelijk
  • Gratis en vrijblijvend een bod ontvangen

Deel dit bericht

[ssbl]

Volg ons op social media